Tartini Competition

Bojan Glavina (6. december 1961; Postojna)
skladatelj, pianist, klavirski pedagog,  predavatelj, publicist, zbiratelj.
 
Trenutno eden najpogosteje izvajanih slovenskih skladateljev, zlasti pri delih za otroke in mladino, je že več kot 30 let naš piranski someščan, ki je v letu 2013 prejel najvišje priznanje občine - Tartinijevo priznanje Občine Piran za izjemne dosežke v kulturi. Njegove skladbe so našle pot do odrov in do src publike širom sveta, zato so postale obvezen del propozicij na državnih tekmovanjih mladih glasbenikov (TEMSIG), ter na drugih pianističnih tekmovanjih; zato ga s ponosom predstavljamo tudi kot obveznega skladatelja na Tartinijevem tekmovanju mladih glasbenikov v Piranu.

Bojan Glavina je na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomiral iz orgel (prof. Hubert Bergant) in kompozicije (prof. Marko Mihevc), ter kot mlad učitelj opravil dveletno šolo za klavirske pedagoge v Gorici pri prof. Sijavušu Gadžijevu. S skladanjem se je začel ukvarjati iz hobija, ob poklicu – poučevanju klavirja, iz notranje potrebe po poglabljanju v zvočne domišljijske igre, velikokrat pa je inspiracija za nastajanje skladbe nastala iz želje, da svojim učencem napiše nekaj kar bi jim bilo »pisano na kožo« - skladbo s katero bi skozi zabavo in užitek napredovali pri klavirski igri. Tako so njegove skladbe, zlasti ko gre za otroški in mladinski opus, melodično in harmonsko zelo privlačne, igrive, hudomušnih naslovov, opisne, otrokom lahko razumljive in brez kakršnekoli »pridigarsko-didaktične« note, toplo sprejete med najmlajšo publiko.   

Njegov skladateljski opus je izrazito bogat in raznovrsten, v duhu ustvarjanja plodnih baročnih in zgodnje klasicističnih skladateljev; tako je občudovanja vreden podatek, da je čez 20 različnih založb izdalo kar 62 Glavinovih samostojnih zbirk - knjig, ter 24 skupnih zbirk. Med njimi je največ skladb posvečenih klavirju in različnim komornim skupinam, nato zborom, drugim solistom (instrumentalistom in pevcem), ter orkestrom. Za svoje posamične skladbe ali zbirke je prejel čez 20 nagrad na slovenskih in tujih natečajih, če naštejemo nekatere (1. nagrada za natečaju za otroške in mladinske zbore v Zagorju ob Savi leta 1997; 1. in 2. nagrada na natečaju »Primo concorso di Composizione per strumento« v Povolettu, Italija, leta 2000, Italija; Prešernova nagrada Akademije za glasbo v Ljubljani za orkestrsko skladbo Štiri folklorne miniature leta 2008; Med 300-timi skladatelji iz celega sveta na tribuni skladateljev v Beogradu leta 2009 izbrana skladba ZEN preludiji za klavir; 3. nagrada za zborovsko skladbo na natečaju na Hrvaškem; Nagrada – snemanje, na Mednarodnem natečaju »Zodiac: across the universe« leta 2013, New York, ZDA; 1. nagrada za skladbo Štiri meditacije med 74-imi skladatelji iz celega sveta na tekmovanju v Albenghi, Italija, leta 2020 in druge).
Izšlo je sedem njegovih CD-jev: »Zvočne pokrajine« (izbor komornih skladb), CD s klarinetistom Robertom Staničem, CD s Triom Julius, »Dih pomladi« (priredbe za klarinet, violino in klavir),  »Glasba letnih časov« (12 skladb za klavir štiriročno), »Skozi pravljična mesta črnobelih tipk« (glasba za klavir štiriročno in za dva klavirja), »Album fragmentov« (komorne skladbe).

Delovanje Bojana Glavine na glasbenem področju je izredno široko: bil je ustanovitelj in urednik glasbene revije »Primorska sozvočja« (1999 – 2005); dolgoletni vodja strokovnega klavirskega aktiva Zveze Primorskih glasbenih šol; je ustanovni član EPTE – Društva klavirskih pedagogov Slovenije v katerem redno sodeluje v različnih projektih na vsakoletnih Slovenskih klavirskih dnevih. Velikokrat je  bil član strokovnih žirij primorskih in več mednarodnih tekmovanj v disciplinah klavir solo, klavirski duo, komorne skupine. Je zbiratelj in odličen poznavalec  notne literature slovenskih skladateljev, zlasti klavirske.  S svojimi učenci klavirja je v 30 - ih letih pedagoškega dela na domačih in tujih tekmovanjih prejel  okrog 120 nagrad. Veliko mladih pianistov na državnih in mednarodnih tekmovanjih je prejelo posebno nagrado prav za izvedbe Glavinovih skladb.

Leta 2023 je s strani Zveze slovenskih glasbenih šol prejel najvišjo strokovno nagrado na področju glasbenega šolstva - Nagrado Frana Gerbiča za življenjsko delo.

The friendliest music competition in Europe

in the beautiful city of Piran.

 

NosilcA tekmovanja
Punkt Glasbena šola Koper, Gallusova 2, 6000 Koper
Punkt Rotary Klub PortoroŽ, Obala 43, 6320 PortoroŽ

Punkt KontaktI


Pravilnik o zasebnosti / Politika o rabi piškotkov
MEDNARODNO TEKMOVANJE TARTINI / VSE PRAVICE PIRDRŽANE / Splet naredil:  F.KING